Total Horse Feed passar även för kaniner

Enligt Agria och Evidensia är kaniner betande djur, deras matsmältningssystem innehåller bakterier som gör att de kan smälta cellulosa. Likt hästar och kor bör de därför äta främst gräsväxter och hö, samt att de bör äta ofta i mindre mängder. 

På Evidensias hemsida står det att alfalfahö bör undvikas men under de delar av året som gräshö är svårtillgängligt kan alfalfahö ges tillsammans med gräshö men aldrig i stora mängder. På Agria kan man läsa att för mycket alfalfahö kan leda till njurstensbildning.

Både Agria och Evidensia skriver om att gnagarblandningar och “kaninblandningar” som ett ohälsosamt foder för kaniner, de är den främsta orsaken till de hälsoproblem som uppstår hos dagens kaniner. För mycket av dessa foder som säljs av zoobutiker innehåller inte bara pellets, som många tror, utan mycket annat med högt innehåll av kolhydrater och fett men lite fibrer. Det kan till exempel vara solrosfrö, havre, cornflakes och nötter. Många blir lurade av att kaninerna äter mer av detta foder men det är bara för att kaninerna tycker att det är gott, det behöver inte betyda att det är bra för dem. Sådant foder kan leda till fetma och hjärt- och leversjukdomar. 

Enligt Evidensia ska bladgrönsaker ges dagligen då kaninens matsmältningssystem mår bäst då den bryter ner cellulosa. Kaniner behöver då främst fiberrika blad, bark och andra svårsmälta växter, inte frukten eller stammen. Man kan till exempel ge dem morotsblast, betblast, maskrosblad och maskrosblommor, kål, persilja, klöver, broccoli, grön paprika, ärtor, brysselkål, basilika, hallonblad, rädisor och spenat. Dock bör man ge dem flera av dessa då det annars kan leda till ämnesomsättningssjukdomar. 

Man ska vara försiktig med pellets, det kan ges i mindre mängder men för mycket leder till hälsoproblem (lista över hur mycket som kan ges finns att hitta på Evidensias hemsida). Man bör inte ge salta eller sockerrika mellanmål, nötter, choklad, frukostflingor och spannmålsprodukter. Knäckebröd är heller inte nyttigt men kan ges som godis. De ska heller inte äta hund eller kattmat och borde inte få “smakbitar” vid matbordet, detta kan leda till tarmstörningar och fetma. 

Kaniner behöver inte vitamintillskott om de får en bra kost av hö, bladgrönsaker och små mängder fiberrikt pellets. Salt eller mineralstenar behövs inte heller, ofta missbrukas de eftersom kaninerna tycker att det är gott, som med gnagarblandningar, men det kan orsaka njurskador och stenar i urinblåsan. 

Fodret Total Horse Feed är spannmålsfritt foder som innehåller, till viss del, pellets men även mycket växter och örter som är gjort för att vara bra för hästens matsmältningssystem. Eftersom kaniner och hästar båda är grovfoderätare har de lika matsmältningssystem och äter i stort sett samma saker, Total Horse Feed passar alltså även bra som kaninfoder. Innehållsförteckning av fodret finns på Marias Hästkrafter och Total Horse Feed

 

1. https://www.agria.se/smadjur/artiklar/skotsel-och-vard/utfodring-av-kaniner/

 2. https://evidensia.se/djurvardguiden/skotsel-av-kaniner/#sk%C3%B6tsel-av-kaniner-%E2%80%93-utfodringen

3.  https://www.mariashastkrafter.se/444338216

4.  https://www.totalhorsefeed.se/sidor/innehall-och-analys-2